Contact? 06 319 54 180
0

Alles over de hoef
Waarom hoefverzorging?

De mens heeft het paard uit zijn natuurlijke leefomgeving gehaald, het gevolg hiervan is dat het natuurlijke evenwicht tussen aangroei en slijtage van de hoef verstoord is.

In de natuur loopt het paard gemiddeld wel 50 km per dag op verschillende ondergronden; gras, stenen, kiezels, modder en zand. Dit in tegenstelling tot het gedomesticeerde paard dat vaak in zijn stal staat of de wei loopt. Daarnaast vind er ook geen natuurlijke selectie meer plaats op basis van hoef- en beenkwaliteit. Het gedomesticeerde paard valt immers niet meer ten prooi aan roofdieren.

De hoefsmid zorgt er voor dat slijtage in verhouding komt te staan met de aangroei van de hoef. Afwijkingen aan hoeven of benen worden voorkomen of gecorrigeerd door de hoefsmid.

Onderzijde van de hoef  Pezen in het onderbeen

 

Pezen bevinden zich aan het uiteinde van een spier en hechten zich aan het bot, in de pees zelf liggen weinig bloedvaten waardoor aan en afvoer van voedingstoffen en afvalstoffen zeer beperkt is. Dit verklaart waarom peesproblemen zich moeizaam en langzaam herstellen.

Het onderbeen van het paard net onder de voor en achterknie, bestaan uit een drietal belangrijke pezen en 2 tussen pezen of ringbanden genaamd. Hierboven vind je een overzicht terug met de juiste en algemene benamingen.

Last van hoefproblemen?

Hier een lijstje met de vaakst voorkomende hoefproblemen. Klik erop om alle informatie te lezen!

Brokkelhoeven

Hoef fractuur/fissuur

Hoefbevangen

Hoefontsteking

Losse wand

Nageltred

Omgeslagen verzenen

Ondergeschoven verzenen

Ongelijke hoeven

Rotstraal

Sincker

Straalkanker

Straalontsteking

White line disease

Klant worden? Bel mij terug:

De voordelen

  • Voordelige tarieven
  • Gediplomeerde hoefsmid
  • Service staat voorop