Contact? 06 319 54 180
0

Brokkelhoeven

Men spreekt van brokkelhoef als de laatste 2 a 3 cm van de draagwand los laat.

 

Symptomen

Dit is duidelijk herkenbaar aan de hoornpijpjes die los liggen. Normaliter zijn deze hoornpijpjes met elkaar verbonden door middel van tussenstof, in geval van brokkelhoef laat deze tussenstof zich vervroegd los.

Brokkelhoef gaat dan ook altijd gepaard met een dunne wand wat de draagcapaciteit van de hoornschoen sterk verminderd. Paarden met brokkelhoef lopen vrij snel op hun zolen aangezien de draagwand onvoldoende sterk is. Dit leidt tot kneuzingen, gevoeligheid en een verminderd hoefmechanisme (bloedsomloop).

 

Oorzaak

De precieze oorzaak van brokkelhoef is niet bekend maar vind zijn oorsprong vermoedelijk in het spijsverteringssysteem van het paard. Door een stoornis hierin wordt de aanmaak van tussenstof poreus en door de druk die het moet dragen brokkelt dit af.

 

Behandeling

In geval van brokkelhoef is het aan te raden om je paard te laten beslaan. Het ijzer zal voldoende ruim gelegd worden en het nagelen geschiet zo hoog mogelijk en uiteraard alleen in de witte lijn. Zo kan het beslag voldoende lang mee gaan en blijft de voet zoveel mogelijk bespaard.

Let op!

In de ruitersportzaken zijn vele middelen te koop, die brokkelhoef etc. zouden genezen of voorkomen. Helaas klopt dit niet, de oplossing kan enkel gezocht worden in een goed beslag en voldoende beweging zodat de doorbloeding verbeterd en er een goede en sterke hoorngroei ontstaat. Een vakkundig hoefsmid om dit probleem te verminderen is dan ook een must. Hiermee zal meer resultaat geboekt worden dan met welk smeerseltje dan ook!

Klant worden? Bel mij terug: