Contact? 06 319 54 180
0

Hoef fractuur/ Fissuur

Oorzaak

Ondanks het feit dat een hoefbeen goed beschermd wordt door de hoef, is er altijd de mogelijkheid dat door omgevingsfactoren zoals struikelen of verstappen, er extreme krachten inwerken op de ondervoet, waardoor een fractuur of fissuur kan ontstaan.

We spreken van een fractuur op het moment dat er volledige botbreuk aanwezig is, daarentegen is een fissuur oppervlakkig van aard en behoud zich tot scheurtjes in het been. Voor meer informatie zie: Doorsnede van de hoef en onderzijde van de hoef.

 

Symptomen

Nadat er een breuk is opgetreden in het onderbeen, is het paard direct kreupel. Dit zal dan ook sterk vergelijkbaar zijn met een hoefontsteking en zekerheid zal pas geboden kunnen worden op het moment dat er röntgenfoto’s gemaakt zijn.

De bovenstaande rode pijlen geven de hoef fractuur aan die overduidelijk aanwezig is.

 

 

Behandeling

Bij de behandeling van een fractuur of fissuur zal er getracht worden om de gehele hoef stil te leggen. Om dit te bereiken zal de desbetreffende hoef beslagen worden met een ijzer met 4 tot 6 lippen. Mocht dit niet voldoende zijn, dan zal het onderbeen in het gips gezet worden. Na 6 weken zal door middel van een röntgenfoto bekeken worden of de fractuur voldoende op zijn oorspronkelijke plaats ligt en het genezingsproces op gang komt.

Ondanks dat het door een vakkundig hoefsmid en dierenarts goed te behandelen valt, is de behandelingsperiode erg lang en kan minimaal 6 tot 8 maanden in beslag nemen.

De behandeling en het genezingsproces zal dan ook geheel afhankelijk zijn van hoe gecompliceerd de breuk is. Een vakkundig hoefsmid maakt hierin het verschil, twijfel jezelf aan de situatie of wil je over dit onderwerp meer informatie zijn we uiteraard altijd bereikbaar via:

Klant worden? Bel mij terug: