Contact? 06 319 54 180
0

Hoefbevangen

Iedereen heeft er weleens van gehoord: hoefbevangenheid (Laminitis), maar wat is het?

Om dit te kunnen begrijpen, is het belangrijk om te weten dat een paard letterlijk in zijn schoenen hangt.

Deze verbinding tussen binnen- en buitenzijde van de hoef noemen we het lamellaire ophangsysteem. Dit bestaat uit honderden lamellen die in elkaar geweven zijn die aan de onderzijde van de hoef zichtbaar worden als de witte lijn. Tijdens het stadium hoefbevangenheid is er een stofwisselingsstoornis opgetreden in het lichaam. Deze stoornis lijdt ertoe dat er een vochtuitreding plaats vindt die de lamellen uit elkaar drukt met als gevolg dat de hoeflederhuid losraakt van de hoornwand. Het gevolg hiervan is dat het hoefbeen neerwaarts zal kantelen, aangezien de buigpees van het paard harder zal gaan trekken als de ‘hoefbeen strekker’. Dit veroorzaakt een heftige pijn, aangezien er in de hoef geen extra ruimte is en zenuwuiteinden klem komen te zitten.

 

 

Symptomen

 • Een moeizame gang en kreupelheid.
 • Het geheel ontlasten van de voorbenen en hoeven. (Typische stand)
 • De hoeven voelen erg warm aan.
 • Het bekloppen of visiteren van de hoef is extreem pijnlijk.
 • In de chronische fase zal met name de teen van de hoef vooruit groeien en bij verkeerd bekappen groeien er typische oosterse muilen aan.
 • Tevens vormen er na verloop van tijd randen op de hoornwand en is de witte lijn duidelijk verbreed.

 

 

Oorzaken:

 • De grootste veroorzaker van hoefbevangenheid is een overmaat aan koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten. Deze zijn onder andere terug te vinden in voorjaarsgras, verse granen en overmatig voeren van krachtvoer. Te veel is nooit goed voor een paard, hierdoor zijn dikke paarden dan ook vatbaarder voor hoefbevangenheid aangezien hun stofwisseling al uit balans is.
 • Overgewicht.
 • Plotselinge rantsoen wijzigingen. Deze kunnen leiden tot acute maag- en darmstoornissen, met als gevolg dat het paard hoefbevangen raakt.
 • Drinken van te veel koud water, met name na grote inspanning. Hierdoor raakt de darmflora geheel van streek.
 • Te zware belasting op harde ondergrond.
 • Overbelasting ten gevolge van blessures.
 • Bepaalde medicijnen, met name die op langere termijn gebruikt worden, bijv. corticosteroïden.
 • Stress.
 • Koorts op langere termijn.
 • Gif, o.a. veroorzaakt door het eten van giftige planten.

 

 

Behandeling:

Bij het aantreffen van een paard met hoefbevangenheid zal er direct gehandeld moeten worden, dit om zoveel mogelijk interne schade te beperken.

Hoefbevangen paarden mogen dan ook niet worden afgestapt en moeten onmiddellijk worden stilgezet. Het liefst op een natte zandbodem, eventueel samen met natte verbanden. Mocht het paard willen gaan liggen laat dit dan ook toe aangezien het de druk en de pijn tijdelijk vermindert. Het is aan te raden de hoeven eventueel met koud water af te spuiten, dit verkoeld en verlicht de pijn. Verder zal het rantsoen onmiddellijk beperkt moeten worden tot alleen hooi en water en verder niks! Eveneens zal het paard behandelt moeten worden met antistollingsmiddelen en pijnstillers als wel ontstekingsremmers.

Het paard moet binnen 12 uur beslagen worden met speciaal beslag, dit om verder kanteling als wel schade te beperken. Dit beslag is dan aan ook van groot belang en zal per paard specifiek bekeken en aangelegd moeten worden. Een gespecialiseerde hoefsmid en dierenarts moeten dit behandelen.

 

Conclusie

Voorkomen is beter dan genezen!

Een paard is dagelijks onderhevig aan veranderingen waar zijn voerrantsoen op afgesteld moet worden. Te veel is nooit goed! Hoefbevangenheid is makkelijk te voorkomen maar is nooit te genezen. Stelregel is dat je de ribben van het paard niet mag zien maar wel goed moet kunnen voelen met je vingertoppen.

De complicaties die hoefbevangenheid met zich mee brengen zijn door een vakkundig hoefsmid goed te bestrijden, maar het gekanteld hoefbeen is door niks en niemand terug te plaatsen in zijn oorspronkelijke positie. Dat is een feit ondanks dat sommigen beweren dit te kunnen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit onderwerp,

Dan kunt u uiteraard altijd vrijblijvend Contant met ons opnemen.

 

Klant worden? Bel mij terug: