Contact? 06 319 54 180
0

Hoefontsteking

Ontstekingen in de hoef.

Iedereen zal het wel een keer mee maken of meegemaakt hebben: paard plotseling kreupel!

Bij het opnemen van de hoef is er niks merkwaardigs te zien, geen steentjes of een spijkertje, of iets anders in de hoef. Het been is verder ook niet dik. Maar wat veroorzaakt deze kreupelheid dan? We kunnen met 90% zekerheid zeggen dat het hier om een hoefzweer gaat (Podo dermatitis)

 

Oorzaak

De oorzaak van een hoefzweer valt onder te verdelen in 2 categorieën:

  • Een septische hoefzweer, veroorzaakt door bacteriën zoals bij vernageling of opkruipend vuil.
  • En een aseptische hoefzweer. Deze oorzaak komt vanuit het lichaam zelf. Zonder de hulp van bacteriën zoals kneuzingen in de hoef, waarbij beschadigde cellen en witte bloedcellen een dikke vloeistof veroorzaken, ‘pus’ genaamd.

 

Symptomen

Een hoefzweer zal gepaard gaan met een verhoogde polsslag ter hoogte van de kootholte en aan de zijkant van het pijpbeen. Bij het lopen ziet men dat het paard op het gezonde been leunt en het kreupele been alleen in de teen belast. Op de plek van de zweer voelt de hoef warm aan.

Een vakkundig hoefsmid kan een hoefzweer goed herkennen. Deze zal de hoornzool zorgvuldig open leggen en rekening houden met de voorkeursplaatsen van ontstekingen. Deze centeren zich het makkelijkste ter hoogte van de verzenwand (de zijkant van de hoef) en de verzenen omslagen (gelegen aan de weerskanten van de straal).

Om de locatie van de zweer te bepalen gebruikt de hoefsmid een visiteertang. Met deze tang kan je de hoef nauwkeurig nagaan, waar de druk het hoogst is zal het paard hierop reageren.

 

Behandeling

Op het moment dat de hoefsmid de locatie gevonden heeft zal hij de hoef op deze plaats zorgvuldig openleggen. Hier zal ontstekingsvocht rijkelijk vloeien. De plek waar de hoefzweer zit wordt zo ver als mogelijk opengesneden en ontsmet. Vervolgens kan het nodig zijn het paard te laten beslaan met een verbandijzer. Zodat de wond zo goed mogelijk behandeld kan worden. Heeft u vragen of zelf een paard met een hoefzweer dan kunt u, uiteraard altijd Contact met ons opnemen.

Klant worden? Bel mij terug: