Contact? 06 319 54 180
0

Losse wand

Op het moment dat de verbinding tussen wand en zool loslaat, spreken we van een losse wand. Dit zal vaak aanleiding geven voor het paard om kreupel te lopen.

 

Oorzaak

Er kunnen meerder oorzaken zijn voor een losse wand:

  • Bevangenheid
  • White line disease
  • Verwaarlozing
  • Verkeerde hoefverzorging
  • Slecht hoefbeslag
  • Ontstekingen

 

Losse wand kan zich overal ter hoogte van de witte lijn voordoen en kan variëren van enkele millimeters tot een volledig verdwenen witte lijn, zowel in de hoogte als in de breedte.

Paarden of pony’s met een losse wand zullen hiervoor altijd behandeld moeten worden om uitbreiding hiervan tegen te gaan. De behandeling zal zich dan ook met name richten op het wegnemen van de oorzaak zodat een gezonde afgroei van de witte lijn weer mogelijk is.

 

Behandeling

De behandeling is dan ook geheel afhankelijk van de situatie, maar vraag altijd om een hoefsmid die uitstekend bekend is met de anatomie van de hoef en zijn vak verstaat.

De hoogte van de losse wand zal worden bepaald, waarna de wand op deze plaats zal worden open gefreesd. Dit zorgt ervoor dat de anaerobe bacteriën geen bestaansrecht meer hebben, aangezien hun leefomgeving nu zuurstof bevat, zie White line disease. Verder zal de wand wel intact gelaten worden, zodat de hoef hier nog steun aan heeft. De hoef wordt beslagen met een hoefijzer met 3 lippen, zodat de hoef voldoende steun hieraan kan vinden en de sterkte van de hoef niet ondermijnt wordt. Verder zal er een doorlopende rits met stampgaten aangebracht worden, zodat de hoef nog genageld kan worden ondanks dat 3 kwart van de hoef aan een losse wand onderhevig is.

Indien u vragen heeft of uw paard heeft zelf te maken met een losse wand, dan kunt u uiteraard altijd Contact met ons opnemen.

Klant worden? Bel mij terug: