Contact? 06 319 54 180
0

Nageltred

We spreken van nageltred op het moment dat de hoef geperforeerd wordt door een vreemd voorwerp, bijvoorbeeld door een spijker of een stuk glas.

 

Oorzaak

Door het binnen dringen van de hoef door een voorwerp kunnen meerdere opgesloten delen makkelijk beschadigd raken. Zoals het straalbeen, het vetkussen, de diepe buiger, de slijmbeurs, en het hoefgewricht zelf. We spreken op dat moment van acute nageltred.

 

Behandeling

Voor de behandeling van nageltred is het belangrijk om te beoordelen of het voorwerp volledig of geheel in de hoef is doorgedrongen. Wanneer dit volledig in de hoef zit is het absoluut nodig om naast een hoefsmid ook een dierenarts in te schakelen. Op het moment dat het voorwerp nog aanwezig is in de hoef moet dit snel maar zeer voorzichtig verwijderd worden, bij voorkeur door een dierenarts. Bij belasting van de hoef kan het voorwerp namelijk nog verder naar binnen dringen en zo nog meer schade aanbrengen. Wanneer het voorwerp eruit is moet de wond ingepakt worden met een Betadine verband. Let op dat het voorwerp er in zijn geheel uit komt. Onthoudt de steekrichting, locatie en diepte. En bewaar het voorwerp om af te geven aan de behandelend dierenarts Als het voorwerp de hoef volledig geperforeerd heeft moet de dierenarts dit verwijderen.

Bij nageltred zal er altijd van uitgegaan worden dat delen in de hoef geïnfecteerd en beschadigd zijn. De dierenarts zal dan ook doormiddel van röntgenfoto’s moeten achterhalen wat de prognose is, en welke kansen een goede behandeling biedt. De hoefsmid zal het hoorn rond het steekkanaal grotendeels wegsnijden zodat ontstekingsvocht (pus) makkelijk weg kan lopen. Hierna zal het paard beslagen moeten worden met een verbandijzer.

Het paard wordt in de gaten gehouden op koorts en eventuele zwellingen. Mocht er na enkele dagen geen verbetering plaats vinden, of als de symptomen zelfs verergeren dan zal operatief het geïnfecteerde en afgestorven weefsel verwijderd moeten worden. Indien nodig zal het hoefgewricht, slijmbeurs of peesschede uitgebreid gespoeld worden. We spreken dan van een chronische fase, aangezien het steekvoorwerp al wel verwijderd is, maar de kreupelheid al langer bestaat.

 

Let op!

Het is belangrijk te weten wanneer het paard zijn tetanus prik heeft gehad, de kans op tetanus is in zulke gevallen erg groot. Het paard zal verder behandeld worden met antibiotica, pijnstillers en ontstekingsremmers. Bij het op tijd waarschuwen van de dierenarts en hoefsmid zal er meestal volledig herstel zijn, maar in geval van afwachten of verwaarlozing van nageltred is euthanasie niet uit te sluiten.

Mocht u vragen hebben dan kunt u uiteraard altijd vrijblijvend Contact opnemen.

Klant worden? Bel mij terug: