Contact? 06 319 54 180
0

Ongelijke hoeven

Oorzaak

In de afgelopen jaren zien we een drastische toename van paarden met ongelijke hoeven.

De reden hiervoor ligt met name in de fokkerij zelf. Immers een paard is de afgelopen eeuw bijna met 10 à 20 centimeter gegroeid. Rond de 19e eeuw lag de gemiddelde schofthoogte rond de 1,60 en we vinden het vandaag de dag normaal als een paard rond de 1,70 à 1,80 ligt.

 

Symptomen

We zien bij paarden met ongelijke hoeven dat de verhouding tussen hals en benen verstoord is. De hals is bij deze dieren meestal stukken korter dan de lengte van het been, met als resultaat dat tijdens de weidegang paarden door hun benen moeten zakken om bij het gras te kunnen komen. Negatief gevolg hiervan is dat vanaf de eerste dag dat een veulen geboren wordt, er iedere keer tijdens het bukken een ongelijke belasting plaatsvindt. Het paard heeft namelijk een bepaalde voorkeur voor welk been hij naar achteren en welk been hij naar voren plaats. Dat is te vergelijken met mensen die rechtshandig of linkshandig zijn. We zien dan ook dat het been wat achter de massa geplaatst wordt, alleen in de teen belast wordt en op den duur meer richting bokbenig zal gaan worden. Het ander been, wat voor de massa staat, wordt overbelast en zal zich meer vervormen tot een platvoet.

 

Behandeling

Deze jonge paarden en veulens zijn al bijzonder geholpen als ze in een wei komen te staan met lang gras. Daarnaast zal het bokhoefje behandeld moeten worden met een snavelijzertje waardoor de gehele hoef belast zal gaan worden, aangezien alleen steunen op de teen niet meer mogelijk is. Hierdoor zal het paard meer wisselen met welk been er voor en achter de massa geplaatst wordt. De platte voet zal beslagen worden met een ijzer met een verhoogde opzet, wat het afrollen aanmoedigt.

 

Let op!

Na het 3e levensjaar zal relatief weinig aan deze afwijking nog te doen zijn. Op tijd ingrijpen is dan ook noodzakelijk. Heeft u vragen over dit onderwerp of kunnen wij u helpen, dan kunt u uiteraard altijd Contact met ons opnemen.

Klant worden? Bel mij terug: