Contact? 06 319 54 180
0

Rotstraal

Men spreekt van rotstraal op het moment dat de straal in verval komt, de hoorn wordt hierbij aangetast door bacteriën.

 

Symptomen

Rotstraal herken je doordat de hoef stinkt, dit wordt veroorzaakt door grijs vocht (bacteriën). De straal rot als het ware weg. Het aangetaste hoorn wordt zwart en zo zacht dat je erin kan prikken.

 

Oorzaak

De oorzaken van rotstraal zijn onder te verdelen in:

  • Slechte en vieze stallen waarbij de straal in verval komt door mest en urine.
  • Te weinig beweging, hierdoor treedt er een vermindert hoefmechanisme op waardoor het hoorn in mindere mate aangemaakt wordt en sneller in verval komt.
  • Onvoldoende hoefverzorging zowel door de eigenaar zelf (te weinig uitkrabben) of door niet regelmatig een hoefsmid het paard te laten bekappen.
  • Slecht hoefbeslag wat te kort gelegd wordt dan wel te zwaar genageld wordt wat een vermindert hoefmechanisme tot gevolg heeft.
  • Natuurlijke aanleg, hierbij kun je denken aan nauwe en steile hoeven.
  • Het creëren van een anaerobe ruimte, dit zijn ruimtes waar weinig zuurstof aanwezig is waardoor bacteriën goed kunnen gedijen. Deze ruimtes worden met name gecreëerd door het te vaak en te dik smeren met allerlei middeltjes die men kan kopen ten behoeve van hoefverzorging.

 

Paarden die rotstraal hebben lopen hierdoor niet snel kreupel maar bij het te laat ingrijpen kan kreupelheid wel een gevolg zijn.  Een goeie hoefsmid zal dan ook bij het aantreffen van rotstraal direct een behandeling in zetten.

 

Behandeling

Men begint bij het aantreffen van rotstraal direct met het wegnemen van alle losse hoorn zodat de straal weer een geheel is. Verder wordt de zool en de verzenenomslagen in voldoende mate weggenomen zodat vuil makkelijk uit de hoef kan vallen. De straal kan worden ontsmet met Betadine. De eigenaar zal met regelmaat de stralen moeten behandelen met Hypozin die dun en regelmatig aangebracht moet worden zie onze Webshop voor meer info. Verder moet er aandacht besteed worden aan schone stalling en voldoende beweging. Indien een paard beslagen is wordt het paard voorzien van ruim beslag wat niet te zwaar genageld wordt.

Rotstraal is geen ernstig probleem maar kan het wel worden, een goede hoefsmid zal dan ook direct met een doeltreffende behandeling beginnen waardoor rotstraal snel tot het verleden behoort.

Klant worden? Bel mij terug: