Contact? 06 319 54 180
0

Sincker

De meest extreme vorm van hoefbevangenheid wordt sincker genoemd.

Het hoefbeen kantelt hierbij geheel verticaal naar beneden en wordt veroorzaakt doordat de gehele lamellenconstructie aan de voorzijde van de hoef radicaal vernietigd is en daarop geheel loslaat.

Hierop zal de teenstrekker verlengen en zal de buigpees de vrijheid krijgen om het hoefbeen geheel te kantelen. Met als gevolg dat de onderliggende bloedvaten afgekneld worden, die hierop zullen afsterven. De zool zal gaan bollen doordat de punt van het hoefbeen hierop drukt.

Met als uiterste gevolg dat het hoefbeen via de zool naar buiten breekt, ook wel zoolbreuk genoemd.

Op het moment van een zoolbreuk zal men het paard in moeten laten slapen, aangezien dit niet meer hersteld kan worden en een ondragelijke pijn met zich mee brengt.

 

Oorzaak

Deze zijn over het algemeen hetzelfde als bij hoefbevangenheid, maar krijgen het certificaat mee van extreem te veel. Paarden en pony’s die al meerdere keren bevangen zijn geweest hebben een hoger risico op sincker als de oorzaak niet wordt weggenomen.

 

Behandeling

De behandeling zal er met name op gericht zijn de bodemdruk weg te nemen van de uitgebolde zool.

Het paard zal dan ook beslagen moeten worden met speciaal beslag, bestaande uit een hoefijzer waarop alleen de wand kan rusten omdat het draagvlak ter hoogte van de zool geheel is uitgesmeed. Verder zal de zool beschermd moeten worden door middel van stalen platen of balken.

 

Opmerking

Ondanks het feit dat we in de meeste gevallen een verergering van de situatie kunnen voorkomen is en blijft het de vraag: tot hoever mogen we gaan? Aangezien we een dier moeten beschermen tegen een uitzichtloze lijdensweg, euthanasie wordt hierin niet uitgesloten.

Klant worden? Bel mij terug: