Contact? 06 319 54 180
0

White line disease

White line disease is een afbraak van de witte lijn die veroorzaakt wordt door schimmels en bacteriën, in de volksmond ook beter bekend als de witte lijn ziekte.

Gelukkig kunnen we stellen dat het hier niet zozeer om een ziekte gaat maar om afbraak van de witte lijn, veroorzaakt door een samenwerking tussen de schimmelsoort: Geotrichum en anaerobe bacteriën. Deze bacteriën gedijen in een zuurstofarme omgeving die warm en vochtig is, zij hebben een zogenaamde symbiotische relatie. Aangezien het hier dan ook om bijzonder agressieve bacteriën en schimmels gaat is acuut ingrijpen noodzakelijk.

 

Oorzaak

Deze bacteriën en schimmels komen overal in stallen voor en kunnen zich pas nestelen op het moment dat er een beschadiging in de witte lijn is, bijvoorbeeld door het intrappen van kleine steentjes of tijdens het nagelen.

Eenmaal genesteld in de wittelijn zorgen de bacteriën en schimmels voor een afbraak van de witte lijn wat er uiteindelijk in kan resulteren dat het paard na verloop van tijd een gedeeltelijke of een gehele losse wand krijgt.

 

Symptomen

Symptomen van White line disease zijn in het beginstadium inkepingen van de witte lijn en golvende scheurtjes die meerdere hoornpijpjes beslaan. Wanneer je het hoorn insnijd tref je een soort as en korrelige substantie aan, hier heeft de schimmel het hoorn al aangetast. Wanneer dit niet behandeld wordt kan de schimmel de witte lijn geheel aantasten met een losse wand tot gevolg. Hierdoor kan de hoornwand zelfs afbreken. Het paard is dan voor langere tijd uit de roulatie en moet rust houden.

 

Behandeling

White line disease is in het beginstadium relatief eenvoudig te behandelen. Helaas wordt het nogal eens over het hoofd gezien.

Om het te behandelen wordt het besmette gedeelte weggenomen zodat de bacteriën blootgesteld worden aan zuurstof en hierdoor niet meer kunnen gedijen. De locatie wordt ontsmet met een antischimmelmiddel (imaverol) of met pure honing. Dit zorgt ervoor dat de sporen die schimmels achter laten vernietigd worden. Uiteindelijk wordt de hoef beslagen met een ijzer met 2 lippen. Dit ijzer is noodzakelijk om de tijdelijke verzwakking van de hoornwand op te vangen.

Naargelang het probleem later wordt opgemerkt is de schade aan de witte lijn groter en moet de hoefsmid extremer ingrijpen met alle gevolgen van dien. Op tijd behandelen door een vakkundig hoefsmid is dan ook sterk aan te raden.

Twijfelt u zelf of uw paard dit heeft of wilt u meer informatie dan, kunt u uiteraard altijd Contact met ons opnemen.

Klant worden? Bel mij terug: